probudi-se-kato-sabacko-pozoriste-plakat

Probudi se, Kato

Režija/adaptacija/izbor muzike: VLADIMIR LAZIĆ
Scenografija: NIKOLA NIKOLIĆ
Kostimografija: SELENA MLADENOVIĆ

Milan Grgić (1934 – 1997), hrvatski dramski pisac, autor je dvadesetak pozorišnih drama, značajnih TV serija („Veliki i mali“, „Tu negde pored nas“, „Maratonci“, „Prizori iz obiteljskog života“) i libreta za mjuzikle („Jalta, Jalta“, „Car Franjo“, „Josip u Zagrebu“, „Kralj je go…“).

Ostaće upamćen, između ostalog, kao cenjeni „aktuelni promatrač našeg vremena, šarmantno aluzivan i ironičan demonstrator malograđanskog društva ili, pak postupka nekog izdvojenog skorojevića“.
Dobitnik je više nagrada i priznanja.

 

O JEDNOJ NEZABORAVNOJ NOĆI

U čemu je „tajna preživljavanja“ muškaraca-zavodnika koji su se našli u nevolji sa tendencijom da se sve pretvori u „opasnu“ igru koja vodi katastrofalnom ishodu?
Koliko smo sposobni da se srodimo sa nedaćom i snađemo u neverovatnim okolnostima tzv. nemoguće misije koja može čoveka da izbaci iz težišta samouverenosti i komfora?

Ovakva i slična pitanja bila su nam izazov za pronalaženje „duhovitih“ rešenja u scenskoj postavci jedne od najpopularnijih komedija na prostoru nekada zajedničke nam države SFRJ, „Probudi se, Kato“, Milana Grgića.

Ploveći kroz uzburkano more brojnih komičnih i neverovatnih situacija, namera nam je bila da se gledalac prepozna u što većem broju životnih okolnosti i da zajedno sa akterima pronađe „svetlo na kraju tunela“.
Koliko smo uspeli, procenite sami.

V. Lazić