Galerija "Vladislav Lalicki"

Ulazeći na Veliku scenu Šabačkog pozorišta, publika prolazi kroz galerijski prostor, u kome se redovno prikazuju izložbe slika, skluptura, fotografija, pozorišnih plakata i skica.

Galerija je nazvana Vladislav Lalicki” u sećanje na čuvenog šabačkog slikara i scenografa, autora logoa ove institucije. U enterijeru galerije, nalaze se i dva vredna rada Vladislava Lalickog (Šabac, 1935- Beograd, 2008), od čega je ulje na platnu nazvano Apoteoza teatru” naslikano specijalno za ovaj prostor, 1969 godine. Naspram ovog ulja na platu, nalazi se i drugo: Zamak devojaka”, koje je Vladslav Lalicki slikao 1968/09 u šabačkom Domu omladine (današnji Kulturni centar).

Oba vredna platna vlasništvo su Šabačkog pozorišta, a publika ih može videti prilikom svakog ulaska u ovu instituciju. Slika „Apoteoza teatru” omiljena je među sugrađanima, koji je ponekad nazivaju i Arlekin”.

U galeriji su, pored likovnih postavki koje se menjaju, izložene i biste znamenitih umetnika koji su obeležili rad Šabačkog pozorišta. Pored Vladislava Lalickog (čija se bista nalazi ispod platna Apoteoza teatru”), tu su i biste glumaca: Milutina Džamića, Ljubiše Jovanovića (po kom nosi ime i Velika scena Šabačkog pozorišta), Branivoja Đorđevića (čije je ime ponela Mala scena); Mire Stupice (koja je jedno vreme bila članica šabačkog ansambla) i bista Borisa Kovača (po kome je nazvana i godišnja nagrada Šabačkog pozorišta).

Na zidovima galerije su fotografije iz predstava kao i staklene vitrine sa odabranim nagradama i priznanjima dodeljenim Šabačkom pozorištu. Murali na zidovima u Pozorišnom foajeu, kao i likovne intervencije na fotografijama iz predstava, novijeg su datuma. Za Šabačko pozorište, 2018. godine, murale je uradila Grupa Kombinart, koju čine šabački likovni umetnici mlađe generacije.