Ivan-Tomasevic

Ivan Tomašević

Glumac

IVAN TOMAŠEVIĆ (Valjevo, 1959) je glumac, reditelj i dramski pisac, prvak Šabačkog pozorišta. Od 1979. godine do danas, odigrao je više od dvestapedeset  uloga u pozorištu, na filmu i televiziji, u različitim žanrovima, rediteljskim koncepcijama i stilovima igre.

Osim naših, igrao u italijanskim, engleskim, izraelskim i američkim filmovima i serijama i koprodukcijama.

Dobitnik je preko četrdeset nagrada i priznanja, među kojima su: Zlatni medaljon ”Ljubiša Jovanović”, dvanaest glumačkih nagrada na Festivalima “Joakim Vujić”; dve nagrade “Talija festa”; Nagrada “Zoranov brk”; Nagrada za glavnu ulogu na “Joakim-inter festu”; Zlatna kolajna publike na Festivalu monodrame i pantomime u Zemunu; Nagrada Udruženja dramskih umetnika; Nagrada “Boris Kovač” za umetnički doprinos Šabačkom pozorištu i brojne druge nagrade na festivalima u Srbiji, Bosni i Hervcegovini, Makedoniji, Rumuniji i Rusiji…

Nezavisno od angažmana u Šabačkom pozorištu, sa glumicom Anetom Tomašević, osnovao je trupu “Scena Maska” koja uspešno radi i aktivna je, pored našeg regiona i u mnogim evropskim gradovima.  U okviru Scene Maska se bavi teatarskim istraživanjem, režijom, glumom. Takođe, u okviru Scene Maska  osnovao je i “Klub mladih talenata” gde se sa Anetom bavi i pedagoškim radom i pripremom mladih za konkurse na pozrišnim akademijama.

Član je Udruženja dramskih umetnika i Udruženja dramskih pisaca, a režirao je na desetine profesionalnih i amaterskih predstava.

Bavi se i slikarstvom, imao dve samostalne i više kolektivnih izlobi i uradio preko dvadeset scenografija i plakata za pozorišne predstave.

Kolege i prijatelji znaju ga pod nadimkom Žuća.