e
Филип Вујошевић

ШУМАДИЈА

Режија: Маја Пелевић
… Шумадија је псеудоаутобиографски комад Филипа Вујошевића, који говори о положају уметника у Србији данас. Каква земља – такви и уметници! Због тога, у Шумадији, пратимо главне ликове кроз јаву, сан и телевизијске програме; кроз пустињу тезгарења у маркетингу и прашуму политичке стварности. Последња станица је успех! … Све је духовито, али: да ли је смешно?  

Режија: Маја Пелевић

Играју: Владимир Милојевић, Сузана Лукић, Соња Милојевић, Александра Ристић, Кристина Пајкић

Сценографија и костимографија: Исидора Спасић

Кореографија и сценски покрет: Кристина Пајкић

Сликарски радови: Раде Станковић

Дизајнерска решења у видео раду: Исидора Спасић

Монтажа видео материјала: Дејан Рафаиловић Раф

Израда маски: Дарко Ивановић

Музика коришћена у представи: Клод Дебиси Месечева соната; Карл Орф Кармина Бурана; Чајковски Лабудово језеро; Јохан Штраус На лепом плавом Дунаву.

Видео клипови коришћени у представи: емисија Изблиза (Продукција Кадар; ауторка: Мира Чворић); ТВ серија Мој рођак са села (продукција: РТС и Кошутњак филм, сценарио: Радослав Павловић, режија: Марко Маринковић); емисија за децу Тајни агент Изи (Продукција: Фан Фектори и ТВ Б92); емисија Кабаре (продукција: Хепи ТВ).

Фотографије: Југослав Радојевић

Графички дизајн: Група Комбинарт

Инспицијенткиња: Јелена Иветић

Асистенти и суфлери: Лука Лазаревић, Јелена Чеивановић, Катарина Срдановић, Филип Трифуновић (Омладински клуб Шабачког позоришта)

Технички руководилац: Радивој Костадиновић

Столарски радови: Боривој Чеивановић

Браварски радови: Михаило Брезина

Мајстор тона: Коста Павловић

Мајстор светла: Лука Поповић

Електричар: Миодраг Поповић

Кројачки радови: Драгица Вујковић, Златомир Ненадић

Шминка и фризура: Гордана Баровић

Гардероба: Данијела Драгојевић, Мирјана Незири

Реквизита: Мирјана Незири

Декоратери: Чедомир Вучинић, Јосип Уцај, Младен Симић, Иван Јовановић

ХВАЛА: Ани Марељи за комбинаторику коцака; Соњи Живковић и Јовану Станковићу на композицији „Песмица мангулица”; Ивану Вуковићу; свима који су пожелели Ф-у срећан пут у Молдавију.

ФИЛИП ВУЈОШЕВИЋ (Београд, 1977) је дипломирао драматургију на Факултету драмских уметности у Београду. Изведене драме: Гозба (2016, Звездара театар); Живот стоји, живот иде даље (2015, Битеф театар); Жабе у врелој води (2013, Битеф фестивал); Фејкбук (група аутора, 2011, Битеф театар); Роналде, разуми ме (2008, Народно позориште у Београду); Хамлет Хамлет Еуротреш (са Мајом Пелевић, 2008, Позориште на Теразијама); Халфлајф (2005, Атеље 212 и Блу Елефант Театар, Лондон); Фејк Порно (група аутора, Битеф театар, 2005); Дан Џ (БДП, 2002). Добитник више награда, међу којима су Специјална Стеријина награда за драматуршку иновативност за комад Халфлајф 2006. године и Специјална Стеријина награда за ауторски тим представе Живот стоји, живот иде даље 2015. године. Драматург на више награђиваних продукција у београдским позориштима (Битеф театар, Југословенско драмско позориште). Од 2017. године обавља функцију драматурга и коселектора Битеф фестивала.

МАЈА ПЕЛЕВИЋ (Београд, 1981) је дипломирала драматургију на Факултету драмских уметности и докторирала на Интердисциплинарним студијама на Универзитету Уметности у Београду.  Драме, међу којима су: Поморанџина кора, Београд-Берлин, Ја или неко други, Можда смо ми Мики Маус и Боливуд изведене су у позориштима у Србији и иностранству и преведене на многе светске језике. Од 2008. бави се режијом и ауторским пројектима. Са Миланом Марковићем је 2012. урадила пројекат Они живе када су се учланили у седам политичких партија; 2013. написала, режирала и извела у Битеф театру драму Последице; 2015. режирала Моје награде Томаса Бернхарда у Народном позоришту у Београду; 2016. заједно са Олгом Димитријевић урадила је представу Слобода је најскупља капиталистичка реч, инспирисану путовањем у Северну Кореју, а 2018. је режирала свој текст Боливуд у Народном позоришту у Београду.  Добитница је многих награда међу којима су Стеријина награда за најбољи драмски текст Поморанџина кора и ваучер за бесплатне палачинке на Сквизд паб квизу у Шапцу. Живи и ради у Београду и Бечићима.