e
Filip Vujošević

ŠUMADIJA

Režija: Maja Pelević

Šumadija je pseudoautobiografski komad Filipa Vujoševića, koji govori o položaju umetnika u Srbiji danas. Kakva zemlja – takvi i umetnici! Zbog toga, u Šumadiji, pratimo glavne likove kroz javu, san i televizijske programe; kroz pustinju tezgarenja u marketingu i prašumu političke stvarnosti. Poslednja stanica je uspeh! … Sve je duhovito, ali: da li je smešno?

Režija: Maja Pelević

Igraju: Vladimir Milojević, Suzana Lukić, Sonja Milojević, Aleksandra Ristić, Kristina Pajkić

Scenografija i kostimografija: Isidora Spasić

Koreografija i scenski pokret: Kristina Pajkić

Slikarski radovi: Rade Stanković

Dizajnerska rešenja u video radu: Isidora Spasić

Montaža video materijala: Dejan Rafailović Raf

Izrada maski: Darko Ivanović

Muzika korišćena u predstavi: Klod Debisi Mesečeva sonata; Karl Orf Karmina Burana; Čajkovski Labudovo jezero; Johan Štraus Na lepom plavom Dunavu.

Video klipovi korišćeni u predstavi: emisija Izbliza (Produkcija Kadar; autorka: Mira Čvorić); TV serija Moj rođak sa sela (produkcija: RTS i Košutnjak film, scenario: Radoslav Pavlović, režija: Marko Marinković); emisija za decu Tajni agent Izi (Produkcija: Fan Fektori i TV B92); emisija Kabare (produkcija: Hepi TV).

Fotografije: Jugoslav Radojević

Grafički dizajn: Grupa Kombinart

Inspicijentkinja: Jelena Ivetić

Asistenti i sufleri: Luka Lazarević, Jelena Čeivanović, Katarina Srdanović, Filip Trifunović (Omladinski klub Šabačkog pozorišta)

Tehnički rukovodilac: Radivoj Kostadinović

Stolarski radovi: Borivoj Čeivanović

Bravarski radovi: Mihailo Brezina

Majstor tona: Kosta Pavlović

Majstor svetla: Luka Popović

Električar: Miodrag Popović

Krojački radovi: Dragica Vujković, Zlatomir Nenadić

Šminka i frizura: Gordana Barović

Garderoba: Danijela Dragojević, Mirjana Neziri

Rekvizita: Mirjana Neziri

Dekorateri: Čedomir Vučinić, Josip Ucaj, Mladen Simić, Ivan Jovanović

HVALA: Ani Marelji za kombinatoriku kocaka; Sonji Živković i Jovanu Stankoviću na kompoziciji „Pesmica mangulica”; Ivanu Vukoviću; svima koji su poželeli F-u srećan put u Moldaviju.

FILIP VUJOŠEVIĆ (Beograd, 1977) je diplomirao dramaturgiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Izvedene drame: Gozba (2016, Zvezdara teatar); Život stoji, život ide dalje (2015, Bitef teatar); Žabe u vreloj vodi (2013, Bitef festival); Fejkbuk (grupa autora, 2011, Bitef teatar); Ronalde, razumi me (2008, Narodno pozorište u Beogradu); Hamlet Hamlet Eurotreš (sa Majom Pelević, 2008, Pozorište na Terazijama); Halflajf (2005, Atelje 212 i Blu Elefant Teatar, London); Fejk Porno (grupa autora, Bitef teatar, 2005); Dan Dž (BDP, 2002). Dobitnik više nagrada, među kojima su Specijalna Sterijina nagrada za dramaturšku inovativnost za komad Halflajf 2006. godine i Specijalna Sterijina nagrada za autorski tim predstave Život stoji, život ide dalje 2015. godine. Dramaturg na više nagrađivanih produkcija u beogradskim pozorištima (Bitef teatar, Jugoslovensko dramsko pozorište). Od 2017. godine obavlja funkciju dramaturga i koselektora Bitef festivala.

MAJA PELEVIĆ (Beograd, 1981) je diplomirala dramaturgiju na Fakultetu dramskih umetnosti i doktorirala na Interdisciplinarnim studijama na Univerzitetu Umetnosti u Beogradu.  Drame, među kojima su: Pomorandžina kora, Beograd-Berlin, Ja ili neko drugi, Možda smo mi Miki Maus i Bolivud izvedene su u pozorištima u Srbiji i inostranstvu i prevedene na mnoge svetske jezike. Od 2008. bavi se režijom i autorskim projektima. Sa Milanom Markovićem je 2012. uradila projekat Oni žive kada su se učlanili u sedam političkih partija; 2013. napisala, režirala i izvela u Bitef teatru dramu Posledice; 2015. režirala Moje nagrade Tomasa Bernharda u Narodnom pozorištu u Beogradu; 2016. zajedno sa Olgom Dimitrijević uradila je predstavu Sloboda je najskuplja kapitalistička reč, inspirisanu putovanjem u Severnu Koreju, a 2018. je režirala svoj tekst Bolivud u Narodnom pozorištu u Beogradu.  Dobitnica je mnogih nagrada među kojima su Sterijina nagrada za najbolji dramski tekst Pomorandžina kora i vaučer za besplatne palačinke na Skvizd pab kvizu u Šapcu. Živi i radi u Beogradu i Bečićima.