e
Vilijam Šekspir

DVA VITEZA IZ VERONE

Režija: Mia Knežević
Dramaturgija: Đorđe Petrović Scenografija: Daniela Dimitrovska Kostimografija: Selena Tomašević Originalna muzika: Branko Džinović Otići ili ostati? Biti srećan ili biti uspešan? Biti dobar sebi ili dobar svima? Ići srcem ili glavom?... I šta izabrati kada na jednoj strani stoji romantična ljubav, a na drugoj iskreno prijateljstvo? "Dva viteza iz Verone" je jedna od prvih Šekspirovih komedija. U njenom centru su mladi ljudi, mučeni uvinerzalnim pitanjima koja sebi postavljaju svi ljudi ovih godina, bez obzrira na epohu u kojoj žive. Zaljubljivanja, putovanja, prijateljstvo, obrazovanje i potraga za sopstvenim mestom u društvu koje se deli na vladare, sluge i sve nas između – čine zaplet ove komedije, ali ne i njenu osnovu temu. Njena tema su dva lica vrline i dilema: koje je pravo? To je ono što Dva viteza iz Verone čini toliko aktuelnim, u svetu duplih aršina, relativizovanih vrednosti i takozvane post-istine.

IGRAJU: Protej- Miloš Vojnović; Valentin – Strahinja Barović; Julija – Kristina Pajkić; Silvija – Ivana Jokić; Turijo – Nikola Breković; Vojvoda – Ljubiša Barović; Spid – Vladimir Milojević; Lans – Dušan Simić; Krab – Slobodan Petranović – Šarac; Luceta – Aneta Tomašević; Antonio – Ivan Tomašević; Pantino – Siniša Maksimović; Žena iz drugog vremena – Slađana Pajčić

SVIRA: Branko Džinović

Asistentkinja scenografkinje: Maja Vujović

Inspicijentkinja: Jelena Ivetić

Suflerke: Zorica Stevanović / Jelena Manjenčić

Tehnički rukovodilac: Radivoj Kostadinović

Svetlo majstor: Luka Popović

Ton majstor: Kosta Pavlović

Krojački radovi: Zlatomir Nenadović, Dragica Vujković

Bravarski radovi: Mihailo Brezina

Stolarski radovi: Borivoj Čeivanović

Šminka i frizura: Gordana Barović

Garderoberke: Danijela Dragojević, Biljana Kostadinović

Pomoćnica garderoberki: Jelena Teodorović (Omladinski klub Šabačkog pozorišta)

Rekviziterka: Mirjana Neziri

Dekorateri: Čedomir Vučinić, Ivan Jovanović, Josip Ucaj

Električar: Miodrag Popović

Fotografije: Jugoslav Radojević

Grafički dizajn: Grupa Kombinart

ZAHVALJUJEMO SE: Fakultetu tehničkih nauka, Novi Sad; Jovanu Zdravkoviću, Anji Aranđelović i Đorđu Damjanoviću

 

MIA KNEŽEVIĆ (Novi Sad, 1989) je rediteljka. Pozorište i film voli zbog pripovedanja. Za nju, to su mediji koji svojim moćnim sredstvima daju dublji i vidiljiviji smisao događajima preuzetim iz stvarnosti.

ĐORĐE PETROVIĆ (Šabac, 1985) završio je osnovne studije komparativne književnosti na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu i master studije dramaturgije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi Uglješe Šajtinca.

DANIELA DIMITROVSKA (Bitolj, 1986) se bavi arhitekturom i scenografijom. Docentkinja je na Odseku za umetnost i dizajn Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, gde učestvuje u realizaciji nastave iz oblasti scenskog dizajna. Kreira scenografije za pozorište i film.

SELENA TOMAŠEVIĆ (Šabac, 1990) završila je Školu primenjenih umetnosti (odsek: stilski krojač) i diplomirala kostimografiju. Radila je kostime za pozorišta širom Srbije, a prva profesionalna iskustva stekla je u Šabačkom pozorištu.

BRANKO DŽINOVIĆ (Šabac, 1981) završio je muzičku školu u Šapcu i nije se smirio, dok 2017. nije doktorirao harmoniku u Kanadi. Predaje harmoniku u Muzičkoj školi “Vatroslav Lisinski” u Beogradu. U toku karijere dobijao je nagrade i kritike. Za kritike se pravio da ih ne čuje, što i vama savetuje.

REČ REDITELJKE

ČAST KOJE NEMA

Iako za svaki događaj postoji i ona druga strana sa koje ćemo ga posmatrati i analizirati, deluje da je u današnjem (javnom) svetu sve lako podložno nekom kvazi dvostranom sagledavanju, kako pojava i događaja, tako i ličnosti. Stvorili smo jedan olaki, paušalni, procenjivački svet u kojem navodna sagledavanja stvari iz različitih uglova zapravo dovode do relativizacije mnogih pojmova. Pošto u procenjivanju stvari veliku ulogu igra i pozicija sa koje se nešto posmatra, tako smo stigli i do toga da se lako praštaju ozbiljne i nedopustive greške, a sam moral ispada neka potpuno prevaziđena kategorija, jer je i on tobože podložan dvostranom sagledavanju. Tu je najteže mladim ljudima, koji tek treba da provere na svojoj koži u kakvom društvu žive, i da li u njima postoji posađen moral koji se neće tako lako slomiti zbog novih životnih okolnosti. Iako nas život iskušava svakodnevno, pitanje lične časti i odgovornosti niko ne može da izrelativizuje dok u sebi imamo izgrađenu svest o istima. Dva viteza su predstava o jednoj časti, koje u savremenom svetu gotovo da i nema.

Mia Knežević