e

Milena Bogavac

Direktorka
milena.bogavac@sabackopozoriste.rs

MILENA MINjA BOGAVAC (Beograd, 1982) je spisateljica, dramaturškinja, pozorišna rediteljka, scenaristkinja, pesnikinja, dramska pedagoškinja, aktivistikinja i radnica u kulturi. Diplomirala je dramaturgiju na Fakultetu dramskih umetnosti. Komadi su joj prevođeni na brojne jezike, uvršteni u antologije savremene drame, izvođeni u brojnim srpskim i svetskim pozorištima, i predstavljeni na relevantnim međunarodnim festivalima.

Dobitnica je Sterijine nagrade (2018. godine za komad „Jami distrikt“) i nagrada: „Borislav Mihajlović- Mihiz“ za dramsko stvaralaštvo; „Josip Kulundžić“ za „izuzetan uspeh u oblasti pozorišta“; dve godišnje nagrade Malog pozorišta „Duško Radović“; Nagrade «Anđelka Milić» za umetničko delo koje se koristi feminističkim teorijama; Nagrade «Dobar primer Novog Optimizma» za zastupanje ljudskih prava i podsticanje omladinskog aktivizma, kao i nekoliko drugih…

Od 1999. sa rediteljkom Jelenom Bogavac, vodi pozorišnu trupu Drama Mental Studio, a nezavisno od rada u trupi, sarađuje sa brojnim rediteljima, umetnicima, institucijama i organizacijama. Ko-osnivačica je nezavisne pozorišne trupe Reflektor teatar, u okviru koje radi kao dramaturškinja i rediteljka.

Od 2001. godine, radi u organizaciji Bitefa, a 2015. na ovom festivalu dobila je priznanje za Polifonu autorku (sa četiri predstave u programu Bitef polifonije). Od 2016 – 2019. godine, bila članica je Upravnog odbora Bitef festivala.

Radila je kao selektorka i umetnička direktorka pančevačkog Ex teatar festa (2006-2010), selektorka Festivala «Joakim Vujić» (2016.) i selektorka Majskih igara u Bečeju (2018). Redovno vodi radionice zasnovane na upotrebi pozorišta u edukaciji, a u periodu od 2016-2018. predavala je dramaturgiju i scenario u umetničkoj srednjoj školi Artimedia.

U Šabačkom pozorištu, radi od jula 2018. godine.