Ожалошћена породица

БРАНИСЛАВ НУШИЋ

ОЖАЛОШЋЕНА ПОРОДИЦА

Режија: БОЈАНА ЛАЗИЋ Адаптација: МИЛАН МАРКОВИЋ Сценографија: ЗОРАНА ПЕТРОВ Костим: ЈЕЛЕНА ПЕТРОВИЋ Сценски покрет: ДАМЈАН КЕЦОЈЕВИЋ Дизајн плаката и програма: БРАНИСЛАВ СТАНКОВИЋ Играју: ИВАН ТОМАШЕВИЋ - Агатон Арсић ВЛАДИМИР МИЛОЈЕВИЋ - Прока Пурић СЛОБОДАН ПЕТРАНОВИЋ - Трифун Спасић СОЊА МИЛОЈЕВИЋ - Даница Станимировић АНЕТА ТОМАШЕВИЋ - Сарка АЛЕКСАНДРА РИСТИЋ - Симка ДЕАНА КОСТИЋ - Гина ИВАНА ЈОКИЋ - Адвокатица СТРАХИЊА БАРОВИЋ - Мића

Нушић проналази надахнуће у људима који робују застарелим традицијама и чије је биће саздано из малодушности, јер немају ни снаге ни храбрости да се одвоје од равни живота. Он те малограђане и лажне моралисте критикује и руга им се. Ја их се искрено плашим. И баш тај страх ме је и испровоцирао да, кроз осавремењен концепт Нушићевог комада Ожалошћена породица, истражим границе људске похлепе. Данас се успех мери новцем, а не духовном моћи. Бахатост је врлина која лукавог и бескрупулозног појединца може одвести на сам врх лествице угледних грађана вредних сваког поштовања.

Агатон је човек будућности. Бубашваба која ће преживети. Човек спреман на све јер кад остали признају пораз, он самоуверено наставља да срља у лаж. Његова жеља за моћи је толико велика да ће многе изненадити, а мало финије и запрепастити. Агатон је један од оних које сви добро знамо. И којих треба да се плашимо.

Бојана Лазић