Ivan-Tomasevic

Иван Томашевић

Глумац

ИВАН ТОМАШЕВИЋ (Ваљево, 1959) је глумац, редитељ и драмски писац, првак Шабачког позоришта. Од 1979. године до данас, одиграо је више од двестапедесет улога у позоришту, на филму и телевизији, у различитим жанровима, редитељским концепцијама и стиловима игре.

Осим наших, играо у италијанским, енглеским, израелским и америчким филмовима и серијама и копродукцијама.
Добитник је преко четрдесет награда и признања, међу којима су: Златни медаљон ”Љубиша Јовановић”, дванаест глумачких награда на Фестивалима “Јоаким Вујић”; две награде “Талија феста”; Награда “Зоранов брк”; Награда за главну улогу на “Јоаким-интер фесту”; Златна колајна публике на Фестивалу монодраме и пантомиме у Земуну; Награда Удружења драмских уметника; Награда “Борис Ковач” за уметнички допринос Шабачком позоришту и бројне друге награде на фестивалима у Србији, Босни и Хервцеговини, Македонији, Румунији и Русији…

Независно од ангажмана у Шабачком позоришту, са глумицом Анетом Томашевић, основао је трупу “Сцена Маска” која успешно ради и активна је, поред нашег региона и у многим европским градовима. У оквиру Сцене Маска се бави театарским истраживањем, режијом, глумом. Такође, у оквиру Сцене Маска основао је и “Клуб младих талената” где се са Анетом бави и педагошким радом и припремом младих за конкурсе на позришним академијама.
Члан је Удружења драмских уметника и Удружења драмских писаца, а режирао је на десетине професионалних и аматерских представа.

Бави се и сликарством, имао две самосталне и више колективних излоби и урадио преко двадесет сценографија и плаката за позоришне представе.
Колеге и пријатељи знају га под надимком Жућа.