Šabačko pozorište » Repertoar, Mala scena dr Branivoj Đorđević » KRALjEV PUT

Lilijana IvanovićKRALjEV PUT

KRALjEV PUT
Na sceni:

27. jan
20:00
Mala scena dr Branivoj Đorđević
KRUGOVI

10. feb
20:00
Velika scena Ljubiša Jovanović
igra Vladimir Balašćak -premijera

08. dec
20:00
Velika scena Ljubiša Jovanović
premijera u Beogradu, Kraljevski dvor

05. dec
20:00
Velika scena Ljubiša Jovanović
pretpremijera u Sremskoj Mitrovici

Mala scena dr Branivoj ĐorđevićPremijera: 08. decembar 2016.
« »
AutorLilijana Ivanović
RežijaLilijana Ivanović
Petar II KarađorđevićVladimir Balašćak

Predstava Kraljev put nastala je po memoarskoj prozi Kralja Petra II Karađorđevića, skupljenoj u knjizi Moj život., zatim po zapisima nekih istoričara, novinskim člancima i TV emisijama posvećenim kralju Petru II. Knjiga osvetljava neke stranice naše istorije o kojima smo imali potpuno drugačije mišljenje. Osvetljava, između ostalog, uticaj Čerčila i britanske vlade tog doba, na tok događaja u našoj zemlji i način na koji su pomogli Josipu Brozu Titu da ostvari svoje ciljeve.

Kralj Petar II na vlast je došao kao maloletan, pa iako veoma inteligentan, nije se odmah snašao u igrama koje su se,oko njega i naše zemlje, igrale. Kad je švatio o čemu se radi, bilo je već kasno. Njegovoj porodici i njemu bio je zabranjen povratak u zemlju, što je za njega bila rana neprebolna. Umro je u egzilu, daleko od domovine, razočaran i slomljen.

Kad je Vlada Srbije dozvolila povratak Karađorđevića u našu zemlju, sin kralja Petra II, Aleksandar, učinio je sve da tela članova svoje porodice prenese u Srbiju i položi u mauzolej porodice Karađorđević, na Oplencu kod Topole. Tako se dug i , po mnogo čemu neobičan, put kralja Petra II završio tamo gde je i počeo-u Srbiji.

Lilijana Ivanović