Šabačko pozorište » Repertoar, Velika scena Ljubiša Jovanović » BELA GRIVA

Rene GijoBELA GRIVA

BELA GRIVA
Na sceni:

14. mar
18:00
Velika scena Ljubiša Jovanović
- predstava za decu

13. mar
20:00
Velika scena Ljubiša Jovanović
- predstava za decu

13. mar
18:00
Velika scena Ljubiša Jovanović
- predstava za decu

Velika scena Ljubiša JovanovićPremijera: 19. mart 2019.
« »
AutorRene Gijo
RežijaIrena Ristić

Bela griva je priča o prijateljstvu dečaka i konja. U ovoj predstavi, to su četiri priče. Jednu priča dečak, drugu konj, treću stari konjušar Antonio, a četvrtu – Gazda, na čijem se imanju ovo dogodilo. Zadatak publike je da sakupi sve njihove priče.

Predstava je namenjena deci starijoj od šest godina, ali i odraslima koji nisu zaboravili šta je to prijateljstvo, šta je sloboda i zašto je važno voditi decu u pozorište.

...

ŠKART KOLEKTIV (Dragan Protić, Đorđe Bamazović i saradnice/i) je nastao 1990. godine na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu. Kroz potencijalnu „arhitekturu ljudskih odnosa“ kolektiv eksperimentiše u poeziji, dizajnu, štočemu i svačemu. Vešti su da grešku učine lepom.

TIJANA GRUMIĆ je dugo maštala o tome da će iskopavati dinosauruse kad poraste, ali je završila kopajući uglavnom po sebi. Piše dramske tekstove, radi kao dramaturškinja i najviše na svetu voli pozorište - jer je svemoguće.

BORIS MLADENOVIĆ od srednje škole svira u grupi Jarboli. Studirao je slikarstvo na FLU u Beogradu. Bavi se muzikom u svojstvu kompozitora, tekstopisca, gitariste, pevača, basiste, producenta, snimatelja, aranžera, tonca i dab mastera. Ne bavi se slikarstvom.

IRENA RISTIĆ deluje u polju umetnosti i nauke. Piše, proba, režira, smišlja i izvodi radove, sklona socijalnim ogledima i psihološkim istraživanjima umetnosti, predaje, piše, objavljuje, uređuje, sa studentima polemiše, i opet piše.

RENE GIJO (1900-1969) je francuski pisac. Više od dvadeset godina živeo je u francuskim kolonijama u Africi, gde je radio kao učitelj. Dobitnik je Nagrade “Hans Kristijan Andresen” za dečiju književnost.

...

Autori priča i izvođači/ce: Miloš Vojnović, Dušan Simić, Ivan Tomašević, Vladimir Milojević, Siniša Maksimović, Deana Kostić

Asistentkinje i asistenti: Jovana Omerović, Filip Trifunović, Igor Antić, Luka Lazarević, Đorđe Urban, Goran Dimitrijević, Iva Tadić, Sonja Makević, Marija Marković (Omladinski klub Šabačkog pozorišta)

Grafički dizajn: KombinartReč autorskog tima
O POVERENjU

Postoje predstave sa različitim temama i različitim načinama na koje su priče u njima ispričane. Naša Bela griva posebna je i po tome o čemu govori i po tome kako je to ispričano. Međutim, ono što je najposebnije u ovoj predstavi jeste poverenje – poverenje kao velika i važna tema priče o Beloj Grivi, ali pre svega poverenje koje smo mi imali jedni u druge radeći na njoj. Kao što se dečak Folko upustio u avanturu sa svojim prijateljem, belim ždrebetom, tako smo se i mi upustili u avanturu pravljenja predstave kakvu nikada do sada nismo radili, ni gledali, predstave koja se bavi i time na koje se sve načine može ispričati neka priča, ali i time šta je istina i postoji li samo jedna njena verzija - predstave koja nam je pružila priliku da ispitujemo kako sopstvene granice, tako i granice pozorišta. I znate šta? Nema ih.

Belu grivu svi pamtimo kao lektiru iz osnovne škole, međutim, baš zbog toga, potrudili smo se da ova predstava ipak ne bude samo za decu, već i za sve nas koji smo odavno završili školu. Verujemo da se priče o poverenju, o drugarstvu, o slobodi, o prirodi, o pravdi i o ljubavi tiču svih nas.

Autorke i autori predstave

Duško Radović
KONj I SAN

Neko sanja da ima konja,
a neko ima konja.

Neko sanja da jaše konja
a neko jaše konja.

Neko sanja da je pao sa konja
a neko je pao sa konja.

Neko se probudio kada je pao
A neko je ustao i ponovo uzjahao.

...

Tehnički rukovodilac: Radivoj Kostadinović
Ton: Kosta Pavlović
Svetlo: Luka Popović
Krojački radovi: Zlatomir Nenadović, Dragica Vujković
Šminka i frizura: Gordana Barović
Garderoba: Danijela Dragojević i Biljana Kostadinović
Odnosi s javnošću: Jelena Ivetić
Rekvizita: Mirjana Neziri
Dekor: Čedomir Vučinić, Ivan Jovanović, Josip Ucaj, Mladen Simić

Zahvaljujemo se Foto Neri, Sovraniju Čonjagiću i Šabačkom hipodromu


Premijerna izvođenja:
19. i 20. februar 2019.

Šabačko pozorište
cezona 2018/2019.
#LOKALPATRIOTIZAM