Шабачко позориште » Репертоар, Велика сцена Љубиша Јовановић » СТАКЛЕНА МЕНАЖЕРИЈА

Тенеси ВилијамсСТАКЛЕНА МЕНАЖЕРИЈА

СТАКЛЕНА МЕНАЖЕРИЈА
Велика сцена Љубиша ЈовановићПремијера: 10. новембар 2005.
АуторТенеси Вилијамс
РежијаКатарина Петровић

Драме Тенеси Вилијамса смештене су између неостваривих снова и неиздрживе реалности. Сваки покушај да се та реалност преиначи, порекне или улепша завршава се поразом. Уместо суочавања, јунаци његових драма радије бирају бег, изолацију или самозаваравање.

У Стакленој менажерији Вилијамс приказује окрњену породицу – мајку, њену кћерку и сина – у моменту када су деца одрасла и када се решава њихова будућност. Мајка жели да се сви укалупе у клише, син машта о слободи, а кћерка се определила за изолацију. Иако су им снови различити постоји заједничко решење, а оно је у рукама младића – незнанца којји им долази у посету. Срећа је тако на дохвату руке, а ипак је она у Стакленој менажерији недостижна и неухватљива.

Рекло би се да Вилијамс има песимистичку визију живота. Његови јунаци страдају или наносе другима бол, без обзира на то што немају лоше намере. Једноставно су несналажљиви, лаковерни или превише нежни и деликатни. Судбина је код Вилијамса окрутна, а разочарење и патња се подразумевају. Ипак је његово дело прожето дубоком хуманошћу која извире из пишчевог уверења да „људи воле и сажаљевају једни друге много дубље него што дозвољавају себи то да признају“.

За улогу Лоре Вингфилд награду за глуму добила је Соња Милојевић.