Шабачко позориште » Репертоар, Велика сцена Љубиша Јовановић » САБИРНИ ЦЕНТАР

Душан КовачевићСАБИРНИ ЦЕНТАР

САБИРНИ ЦЕНТАР
Велика сцена Љубиша ЈовановићПремијера: 17. фебруар 2006.
АуторДушан Ковачевић
РежијаКокан Младеновић

Када се родите у Србији не само да добијате живот, већ уз њега добијате и гаранцију да ће вам овоземаљски дани протећи у неслози, завадама, поделама и ратовима, и брзо шватити да ћете, припадајући народу који готово ужива да тумара по лавиринту својих заблуда, доживети мање од онога што сте хтели, а више од онога што можете да поднесете.

Сусрећете се, хтели то или не, са менталитетским девијацијама које тако брижљиво негујемо и које су, вероватно, једина константа коју као народ већ вековима испољавамо. Гледаћете како на ваше очи „комшији цркава крава“, инатиће вам се у инат све док се и ви не заинатите, делићете се на групе, таборе, кланове и партије. Радићете у „корист своје штете“, обавештаваће вас „ рекла-казала“, становаћете у граду, а живећете у паланци...

Можда ћете читати текстове или гледати представе настале по делима Душана Ковачевића који свећом свог пера разгрће мрак свог народа. Смејаћете се његовим јунацима и њиховим вербалним каламбурима, убеђени да је њихова духовитост и шарм управо оно што краси и вас, а ругаћете се њиховим наопаким особинама које ће вам увек личити на неке познате људе, али никад на вас саме.

И... када проживите свој живот у „Србији међу шљивама“, можете спокојно и опуштено сачекати да закорачите на „онај свет“. Тамо вам се неће догодити ништа лошије од нас самих. Грабеж, отимачина и поделе обележиће и наличје вашег живота истим црнилом којим су вам обележиле живот. Уколико сте успели да сачувате и нешто идеала ваш сусрет са реалношћу „оног“ света биће болнији него код других. Припремите ђон зубе, пустите нокте,
Ухватите се у растур – коло Србије.

На "Јоаким фесту" у Крагујевцу за режију представе награђен је Кокан Младеновић. Награду за најбољу костимографију добила је Маја Мирковић. За улогу Јанка Савског награђен је Иван Томашевић.