Шабачко позориште » Репертоар, Мала сцена др Бранивој Ђорђевић » РШУМ ИЗМЕЂУ ЖИВОТА

Миленко ЕраковићРШУМ ИЗМЕЂУ ЖИВОТА

РШУМ ИЗМЕЂУ ЖИВОТА
Мала сцена др Бранивој ЂорђевићПремијера: 13. мај 2011.
« »
АуторМиленко Ераковић

''Ршум између живота'' је текст рађен по ликовима из трилогије ''Људи из собе 221'', а главни јунак, Ршум, представља симбол генерације рођене у Србији у деценији по завршетку Другог светског рата. То је генерација која ни о чему није одлучивала, ништа се није питала, а кад је дошло да се у Србији ''подвуче рачун'' и плати цех за све оно што је трошено и потрошено, није било никог другог да плати осим ње.

То је генерација разапета између митова прошлости, гусларских епопеја и прича са Солуна и Кајмакчалана, које су им преносили дедови и прича о рајским даровима комунизма и социјализма, које су им преносили очеви.

То је генерација одгајана на гуслама и на рокенролу.

Такви какви су били, ти људи су животе градили ''негде између'', потпуно неоптерећени митовима у чијем стварању нису учестовали.

Када је у Србији пукао комунизам, они су почели да трагају за властитим идентитетом, не само у духовном и политичком, већ и у економском смислу. У том трагању стизали су различито, зависно од позицице на којој су се у старту налазили. Али, када се подвуче црта, сви се они препознају као губитници, као људи који нигде не припадају. Зато им је, као што каже Ршум на крају ове монодраме, и ''остало само да умру''.

Укратко, ово је само једна прича о времену у коме живимо и о пролазности свега у шта верујемо.