Шабачко позориште » Репертоар, Велика сцена Љубиша Јовановић » РАБЛЕ / ВРЛИНА / ГРЕХ

Миливоје МлађеновићРАБЛЕ / ВРЛИНА / ГРЕХ

РАБЛЕ / ВРЛИНА / ГРЕХ
На сцени:

08. апр
20:00
Велика сцена Љубиша Јовановић

21. мар
20:00
Велика сцена Љубиша Јовановић
гостовање у Сомбору

18. мар
20:00
Велика сцена Љубиша Јовановић

12. феб
19:30
Велика сцена Љубиша Јовановић
Гостовање у Новом Саду, СНП, сцена ''Пера Добриновић''

21. јан
20:00
Велика сцена Љубиша Јовановић

03. дец
20:00
Велика сцена Љубиша Јовановић

31. окт
20:00
Велика сцена Љубиша Јовановић
Гостовање у Вршцу, 21.Фестивал класике ''Вршачка позоришна јесен''

29. окт
20:00
Велика сцена Љубиша Јовановић

07. окт
20:00
Велика сцена Љубиша Јовановић

03. окт
19:30
Велика сцена Љубиша Јовановић
премијера у Народном позоришту у Београду, ''Велика сцена''

Велика сцена Љубиша ЈовановићПремијера: 30. април 2013.
« »
АуторМиливоје Млађеновић
РежијаВладимир Лазић
Сцена и костимВладимир Лазић
КомпозиторГабор Ленђел
Сценски покретФерид Карајица
Асистент сценографаТамара Бушковић
Снимање вокалаVideal media

О НАСТАНКУ ДРАМЕ РАБЛЕ/ВРЛИНА/ГРЕХ

Кад сам почео да склапам прву верзију, још су се хладиле пушчане цеви и дим спепељене Југославије још се није разишао. Зато сам, врло тенденциозно, газио по трећој књизи у којој Панургије одбацује накитњак и оружје и хоће а се жени, да ратна разарања подреди стварању новог човека, животу. Тако је настала комедија коју сам назвао. "Доста ми је рата, хоћу да се женим се",јер трећу књигу "Гаргантуе и пантагруела", Рабле је дао 28. јануара 1552. Дакле, и после 461 година, или шеснаест хиљада петстодеведесетшест месеци, ми и даље жвалавимо на ту тему, нико не дреши нактињак, него тоциља ножекање... Та верзија комедије је прихваћена у једном позоришту. Онда се промени уметничка управа, па се пресалдуме. Затим је дошло време у коме нам се учинило да је антиратна прича потпуно беспотребна, да смо се дозвали паметни. Те ти ја ударим нову верзију у којој доминантом учиним причу о театру који игра ову комедију. А све огрнем у неко медитеранско руво, циљајући копродукциони модел. Један добар пријатељ је наштампао ову верзију драме, сада под насловом "Скандалозна комедија". Други пријатељ је обећао да ће ради представу у једном добром позоришту. Предомислио се. И комаду време иде, његова се актуелност ратаче. Сва је срећа па је Зоран Карајић, глумац и управник шабачког позоришта прочитао драму и рекао: "Оћу да се ово ради". Позвали смо Владимира Лазића. Онда сам, према замисли редитеља, преправљао, ујдурисао, да бисмо је дотерали до облика који добрим делом може да се пева... Тако је настала посве нова драма, са обиљем сонгова који су нам допустили да не будемо аристотеловски побожни. И ову ћу верзију да наштампам. Под насловом ‘’Рабле/врлина/грех’’.

Миливоје Млађеновић


Реч редитеља
РАБЛЕ,ВЕЧНА ЗАГОНЕТКА


У лавиринту демистификације средњевековних канона и свега лицемерног што је било у служби властодржаца, Раблеове неумољиве сатире о митоманији и мегаломанији, Миливоје Млађеновић је изградио заводљив драмски предложак са бројним алузијама на савремено друштво и тренутак у коме живимо. Наравно и незаобилазно питање КАКО..., прича, стил, жанр, обликовање бројних рељефних слика...

Први проблем се појавио како повезати основне теме: тема женидбе као једног од начина противљења ратном лудилу и поменуто ратно лудило у коме се губе сви људски обзири.

Радећи у атмосфери потпуне посвећености читавог ансамбла,не памтим да сам скоро наишао на такав ентузијазам, свакодневно смо се пробијали и хистрионски проналазили решења у замршеним Раблеовим алузијама. И све је то требало заоденути неком поетизованом гротеском а истовремено остати у видокругу сценске уверљивости.

Владимир Лазић