Шабачко позориште » Репертоар, Велика сцена Љубиша Јовановић » ПОСТМОДЕРНИ КАБАРЕ ДОБРОГ ВОЈНИКА ШВЕЈКА

Александар Лукач (по Јарославу Хашеку)ПОСТМОДЕРНИ КАБАРЕ ДОБРОГ ВОЈНИКА ШВЕЈКА

ПОСТМОДЕРНИ КАБАРЕ ДОБРОГ ВОЈНИКА ШВЕЈКА
На сцени:

30. мај
20:00
Велика сцена Љубиша Јовановић
гостовање у Београду, БДП, сцена ''Раде Марковић''

25. мар
20:00
Велика сцена Љубиша Јовановић
гостовање у Ковину, ковински позоришни сусрети КОПС

22. мар
20:00
Велика сцена Љубиша Јовановић

28. нов
20:00
Велика сцена Љубиша Јовановић
гостовање у Београду, '' Театар фест VIII '', Раковица

05. јун
19:30
Велика сцена Љубиша Јовановић
Народно позориште у Београду, Велика сцена

21. мар
20:00
Велика сцена Љубиша Јовановић
гостовање у Јагодини, 44.Фестивал ''Дани комедије''

20. мар
20:00
Велика сцена Љубиша Јовановић

12. феб
20:00
Велика сцена Љубиша Јовановић
Отказано због Дана жалости

15. јан
20:00
Велика сцена Љубиша Јовановић

18. дец
20:00
Велика сцена Љубиша Јовановић

Велика сцена Љубиша ЈовановићПремијера: 03. мај 2014.
« »
АуторАлександар Лукач (по Јарославу Хашеку)
РежијаАлександар Лукач
КостимографСелена Томашевић
СценографАлександар Лукач
КомпозиторМирољуб Аранђеловић - Расински
КореографПетар - Пјер Рајковић

Реч редитеља

Добри војник Швејк и данас слови као један од најважнијих антиратних романа двадесетог века. Следећи судбину свог, Чешког, народа који је био слабо заинтересован за Аустроугарску, Јарослав Хашек је успео да створи карактер доброг војника Швејка као парадигму отпора једној империји. Специфичност пишчевог хумора јесте у чињеници да тај отпор није револуционаран него управо обратно, наивно одушевљен аустроугарском војном машинеријом. Дакле, основна полуга комедије је у овом случају та која суочава једну претенциозну, нехуману бирократију са логиком малог, наивног човека који себе представља као идиота, мада читалац заувек остаје запитан колико је то истина а колико свесна тактика преживљавања.

У адаптацији која се налази пред вама, ми смо се служили свим могућим средствима импровизованог позоришта. Покушали смо да следимо пре свега дух Јарослава Хашека, допуњавајући његове анегдоте сопственим, на жалост, бројним искуствима која сведоче о апсурдности рата и огромне глобалне машинерије која тај рат потхрањује.

Наравно, радња представе је смештена у наивно позориште Швејковог кабареа, управо зато што нам није промакло да и само позориште уме себе да схвати превише озбиљно када се бави озбиљним темама.

Александар Лукач

Биографија

Дипломирао позоришну режију на ФДУ Београд. Касних осамдесетих година био је у средишту контроверзи политичког театра са представама „Класни Непријатељ“ и „Три сестре - сто година после“, које су у продукцији Позоришне трупе Плексус Борис Пиљњак игране на Сцени код коња и у Звездара театру. У истом периоду је
режирао у свим београдским и већини српских позоришта.

Најзначајније режије:
“Пивара“, „Селектор“ (Шабац), „Ружење Народа“, „1918“ (Крагујевац), „Војцек“, „Клопка“ (Ужице), „Маркиза де Сад“ (Зајечар), „Возови полазе у зору“ (Атеље 212), „Дневник младог Лукача“ (ЈДП), „Вештице из Салема“ (Народно позориште)...

1992. године одлази у Канаду где наставља студије и завршава две магистратуре и започиње рад на докторату на тему политичког позоришта. На Универзитету York у Торонту предаје позоришне науке укључујући и позориште Бертолда Брехта. У Канади наставља и са редитељским радом.

Са успехом је, између осталих, поставио представе „Црна магија“ (М.Вуловић), „Породичне приче“ (Б. Србљановић), „Медеа пастиче“ (М. Вуловић), „Кавкаски круг кредом“ (Б. Брехт). Представа „Јелка код Иванових“ (А. Введенски) је номинована за најпрестижнију канадску награду „Дора“. „Unicorn Horns“ (М. Мајор) је представљала Канаду на Фестивалу Идеја у Хонг Конгу, а „Молијер“ (М.Булгаков) је гостовао у Кијеву на Булгаков фестивалу. Тренутно спрема европску турнеју представе „Иван против Ивана“ (адаптација Гогољеве новеле) која ће, између осталих, бити виђена и у Београду, Шапцу, Лондону и Москви.

Од 2006-те се редовно враћа у Србију где у Ужицу са успехом режира комаде „Виктор
или деца на власти“ (Р. Витрак), „Дошљаци“ (М. Ускоковић/Б. Димитријевић) - победник Фестивала Јоаким Вујић 2007. године, и сопствену адаптацију Мајстора и
Маргарите (М. Булгаков). Са великим се задовољством, и режијом представе „Бубњеви у ноћи“, враћа у Шабац где је и започео своју редитељску каријеру.