Шабачко позориште » Репертоар, Мала сцена др Бранивој Ђорђевић » ЛАКУ НОЋ, МАЈКО

Марша НорманЛАКУ НОЋ, МАЈКО

ЛАКУ НОЋ, МАЈКО
На сцени:

08. нов
20:00
Мала сцена др Бранивој Ђорђевић

15. мар
20:00
Мала сцена др Бранивој Ђорђевић

18. јан
20:00
Мала сцена др Бранивој Ђорђевић

09. нов
20:00
Мала сцена др Бранивој Ђорђевић

Мала сцена др Бранивој ЂорђевићПремијера: 09. децембар 2011.
« »
АуторМарша Норман
РежијаЛилијана Ивановић
СценографијаГоран Бујишић и Лилијана Ивановић
КостимографијаБиљана Крстић
КомпозиторДрагољуб Ђуричић

Аутор драме Лаку ноћ, мајко (Night mother) Марша Норман, рођена је у америчкој држави Масачусетс. Средњу школу и факултет завршила је у Њујорку, где је и данас професор креативног писања на Џулијарду, најпознатијем уметничком универзитету на свету. У једном интервјуу рекла је да своје прво предавање, свакој новој генерацији, почиње речима: ''Најбоље је да пишете о стварима које вас највише плаше. Успех је тада загарантован.''

Норманова пише поезију, есеје, драме, филмске сценарије и сценарије за мјузикле. Од драма свакако је најпознатија Лаку ноћ, мајко, а играју се још и: Циркус Валентин и Прича о Одри Хепберн. На Бродвеју се тренутно играју мјузикли Баштенска тајна и Црвене ципелице, за које је она написала текст.

Њено најпознатије дело свакако је снажна психолошка драма Лаку ноћ, мајко. Она прича о поремећеним породичним односима и о томе како, понекад, не можемо да успоставимо комуникацију чак ни са рођеном децом. Драма је написана 1981. године а први пут играна 1982. године у Масачусетсу, а исте те године и у Њујорку. Улогу Џеси играла је велика филмска позоришна и филмска глумица Кети Бејтс, која је за телевизијско извођење ове драме била именована за награду Тони. Лаку ноћ, мајко је 1983. године добила Пулицерову награду за драму, највеће књижевно признање у Америци.

Ни европска позоришта нису остала имуна на тако добро написан комад, па се Лаку ноћ, мајко игра у Русији, Пољској, Француској, Шпанији, Италији, Чешкој… а, ево, и код нас. Остаје нам нада да се и нашем гледалишту допадне онолико колико се допада гледаоцима где год да се изводи.