Шабачко позориште » Репертоар, Мала сцена др Бранивој Ђорђевић » КРАЉЕВ ПУТ

Лилијана ИвановићКРАЉЕВ ПУТ

КРАЉЕВ ПУТ
На сцени:

27. јан
20:00
Мала сцена др Бранивој Ђорђевић
КРУГОВИ

10. феб
20:00
Велика сцена Љубиша Јовановић
игра Владимир Балашћак -премијера

08. дец
20:00
Велика сцена Љубиша Јовановић
премијера у Београду, Краљевски двор

05. дец
20:00
Велика сцена Љубиша Јовановић
претпремијера у Сремској Митровици

Мала сцена др Бранивој ЂорђевићПремијера: 08. децембар 2016.
« »
АуторЛилијана Ивановић
РежијаЛилијана Ивановић
Петар II КарађорђевићВладимир Балашћак

Представа Краљев пут настала је по мемоарској прози Краља Петра II Карађорђевића, скупљеној у књизи Мој живот., затим по записима неких историчара, новинским чланцима и ТВ емисијама посвећеним краљу Петру II. Књига осветљава неке странице наше историје о којима смо имали потпуно другачије мишљење. Осветљава, између осталог, утицај Черчила и британске владе тог доба, на ток догађаја у нашој земљи и начин на који су помогли Јосипу Брозу Титу да оствари своје циљеве.

Краљ Петар II на власт је дошао као малолетан, па иако веома интелигентан, није се одмах снашао у играма које су се,око њега и наше земље, играле. Кад је шватио о чему се ради, било је већ касно. Његовој породици и њему био је забрањен повратак у земљу, што је за њега била рана непреболна. Умро је у егзилу, далеко од домовине, разочаран и сломљен.

Кад је Влада Србије дозволила повратак Карађорђевића у нашу земљу, син краља Петра II, Александар, учинио је све да тела чланова своје породице пренесе у Србију и положи у маузолеј породице Карађорђевић, на Опленцу код Тополе. Тако се дуг и , по много чему необичан, пут краља Петра II завршио тамо где је и почео-у Србији.

Лилијана Ивановић