Шабачко позориште » Репертоар, Велика сцена Љубиша Јовановић » ГЊИДА

Иво БрешанГЊИДА

ГЊИДА
На сцени:

02. јун
20:00
Велика сцена Љубиша Јовановић
гостовање у Добоју, ''Театар фест 2015''

09. апр
20:00
Велика сцена Љубиша Јовановић
прва реприза

02. апр
20:00
Велика сцена Љубиша Јовановић
премијера

Велика сцена Љубиша ЈовановићПремијера: 02. април 2015.
« »
АуторИво Брешан
РежијаСнежана Удицки
СценографМаријана Зорзић-Петровић
КостимографМарија Стевановић
Сценски покретПетар Пјер Рајковић
Адаптација на српски језикЗоран Карајић
Избор музикеКоста Павловић

У комедији “Гњида” Брешан се бави темом прљавих припрема позиције и опозиције за победу на предстојећим изборима, нама врло блиском и препознатљивом, јер је живимо у разним облицима више од 20 година уназад.

Парадокс је што већина људи и даље није освестила чињеницу да смо сви само пиони у рукама много већих сила и да је заправо лакоћа манипулације и њена огромна моћ кључ за достизање циља. Данас се више нико не труди да расветли или да сазна истину већ само очекујемо сензацију у виду неког скандалозног наслова у медијима, а управо су медији ту да би манипулисали нама. Колико год нам неки од њих изгледали као независни, већина их је ту с истим разлогом.

Ми нисмо желели да дамо одговор на питање зашто је данас тако лако манипулисати људима, јер да га знамо, сигурно не бисмо били овде и правили представу, већ бисмо управљали негде са врха пирамиде и уређивали много крупније ствари него што је прављење представе. С друге стране, ни вас, публику, сигурно не би занимало позориште у које сте дошли, већ бисте се бавили истим тим уређењем То је један од разлога због чега ми је драго што смо се нашли на једном заједничком месту, које нема везе ни с манипулацијом, ни с интересима, већ нам је исти циљ - љубав према уметности.

Жанром слепстик комедије желимо да прикажемо социолошки миље нашег друштва, без икаквих моралних, а још мање естетских вредности, које се заснива на гегу, импровизацији, персифлажи, а све у сврси прављења представе за народ, али не у позоришту, већ на много опаснијем месту.

Редитељ